In primul rând, nivelul de pregătire al terapeuților poate diferi. Academia de Terapie Bowen din Australia are următorul program de educație:

◦ 7 module și examen de acreditare (128 ore)
◦ Modul PTC (Proffesional Therapeut Course) (16 ore)
◦ Modul Avansat și examen (32 ore)
◦ Modul Master și examen (32 ore)

Apoi, există un program de educație continuă, pe care fiecare practician trebuie să îl urmeze pentru a putea păstra statutul de Terapeut Bowen. O dată la doi ani, terapeutul va participa la minim 32 de ore de curs, aprobate de Academia Bowtech din Australia. Orele pot reprezenta recapitulări organizate de Asociația Bowen din țara respectivă, prezentă la cursurile deja efectuate în scopul consolidării informațiilor și de asemenea există multe workshop-uri cu tematica specifică care ajuta terapeuții să se specializeze în anumite tipuri de afecțiuni.

Cabinetul este curat, primitor şi inspiră calm şi relaxare.

Înainte de prima şedinţă vi se va întocmi fişa personală; veţi fi întrebat despre problemele de sănătate cu care va confruntaţi, eventualii factori agravanți (mediul deviaţă, serviciul, strestul), istoricul medical, dacă aţi mai primit şedinţe Bowen sau aţi urmat alte tratamente, etc. Aceste informaţii îl vor ajuta pe terapeut să conceapă un plan de tratament personalizat.

Terapeuţii Bowen nu diagnostichează (cu excepţia celor care sunt medici), ci iau în consideraţie diagnosticul pus de medicul pacientului. Dacă nu aţi fost consultat de un medic, terapeutul dumneavoastră ar putea considera necesar să va sugereze un consult medical.

Terapeuţii Bowen nu pot indica un număr de şedinţe cevor fi necesare unui pacient, fiindcă fiecare persoană este unică și răspunde la tratament în manieră proprie. Evoluţia pacientului va fi reevaluată înainte de fiecare şedinţă.

Înainte de prima şedinţă, terapeutul vă va explica ceeste tehnica Bowen, cum funcţionează și necesitatea pauzelor dintre secvenţele de mişcări.

Camerele de tratament sunt individuale, sau spaţiile pentru fiecare pacient sunt delimitate. Paturile de tratament trebuie amplasate la cel puţin 3m distanţă unul de celălalt. Nu se folosesc beţişoare sau lumânări parfumate, uleiuri volatile, muzică de relaxare sau ambientală.

Terapeutul se va asigura că pacientul este aşezat confortabil, fie întins pe pat, fie aşezat pe scaun. Se pot utiliza perne și rulouri pentru o poziţie cât mai confortabilă și pături pentru învelit.

Mişcările Bowen sunt foarte delicate și nu trebuie să provoace durere. Dacă percepeţi presiunea aplicată ca fiind prea mare, spuneţi terapeutului și acesta îşi va regla presiunea în funcţie de gradul dvs. de sensibilitate.

În tehnica Bowen există pauze de câteva minute între secvenţele specifice de mişcări. Aceste pauze sunt necesare pentru ca organismul pacientului să integreze și să prelucreze mesajele transmise cu mişcările Bowen. În timpul pauzelor terapeutul va părăsi camera de tratament, lăsând pacientul singur, liniştit şi relaxat.

În tehnica Bowen este importantă calitatea mişcărilor, nu cantitatea! Terapeutul va alege pentru fiecare pacient în parte planul de tratament, prima şedinţa putând consta în doar două mişcări, în funcţie de nevoile fiecăruia. O şedinţa de tratament Bowen poate dura, de regulă, între 30-60 minute, fiind însă şi situaţii când acestea pot dura mai puţin sau mai mult.

Tehnica Bowen nu poate fi combinată cu alte metode de tratament manuale sau energetice. Terapeutul Bowen va aplica doar proceduri Bowen într-o şedinţă de tratament.

Terapeutul va ajuta pacientul să se ridice de pe pat și îi va da indicaţiile necesare, pentru perioada următoare, stabilind programarea următoarei şedinţe, dacă este cazul. Intervalul între şedinţele de tratament este de 7 zile, fiind însă situaţii când acest interval poate fi prelungit la 2 sau chiar 3 săptămâni.

Terapeutul Bowen va încuraja pacientul să-i telefoneze, dacă are întrebări. Corpul lucrează după o şedinţă de tratament Bowen încă cel puţin 5 zile. Pacientul nu trebuie să primească alte tratamente manuale sau energetice patru zile înainte de şedinţa Bowen şi cinci zile după.

Pentru ca tehnica Bowen să aibă rezultate, pacientul nu trebuie să-şi schimbe stilul de viaţă. Unele recomandări vor ajuta însă organismul în procesul de auto-vindecare: consumul de apă, plimbări zilnice, exerciţii fizice moderate.

Copiii vor fi trataţi având unul dintre părinţi prezenţi în camera de tratament, iar bebeluşii pot fi ţinuţi în braţe de unul dintre părinţi, pe toată durata şedinţei.