Edward Bach

Pentru moment, fiinţa umană este din ce în ce mai bolnavă și va continua să fie, atât timp cât nu există o viziune totală asupra ei. Medicina alopată prescrie medicamente, operează un organ și tratează doar partea bolnavă, luptându-se de cele mai multe ori doar să elimine simptomele bolii. Tratează partea suferindă și aparent are succes, însă după un timp boala apare în alt loc. Iar acel loc este vizibil doar pentru că este cel mai slab.

In esență, partea care se află în suferință este doar un simptom că întregul organism trece prin dificultăți. Este un semnal, pe care corpul nostru, atât de inteligent, ni-l oferă. Tot ceea ce trebuie să facem este să-l ascultăm și apoi să luăm măsuri.

De cele mai multe ori, alegem calea cea mai simplă, dar adevărul este că până la urmă, rezultatul va fi că reușim să împiedicăm boala să se manifeste doar în acel loc al corpului, fără a înțelege că, de fapt, omul este un întreg: fie este bolnav, fie sănătos.

Terapia holistică atinge întreaga fiinţă, încercând să găsească și să acționeze asupra cauzelor care au declanșat manifestarea dezechilibrului din organism. In terapia holistică terapeuții se  străduiesc să regenereze și să armonizeze fiinţa în întregul ei, astfel fiecare organ, fiecare celulă din corp să beneficieze de această regenerare.

Toate terapiile complementare sunt terapii care tratează omul într-o abordare holistică, unitară, în trinitatea sa, exprimată prin trup, minte și spirit.

abordare holistică

Dacă o persoană are un anumit simptom, o migrenă de exemplu – o poate trata luând o pastilă. Dar nu privește în profunzime, interesându-se de ce a apărut migrena aceea, ce vrea să transmită? Poate că omul respectiv este prea supărat, îngrijorat, deprimat. Poate că s-a închis atât de mult în sine, încât îl doare. Poate că el gândeşte prea mult și nu își relaxează mintea. Poate nu a băut destulă apă sau poate pur și simplu duce o viață atât de sedentară încât toxinele îi invadează corpul. Luând pastila, durerea de cap se va micșora sau chiar va trece. Dar va apărea din nou după o vreme, poate în același loc, poate în altul, deoarece cauza care stă la rădăcină nu a fost atinsă.

Edward Bach

Nu simptomele trebuiesc tratate ci persoanele. Iar persoana este un organism viu, reprezintă un tot. Uneori se poate întâmpla ca afecțiunea să fie la picioare și cauza de la rădăcina ei să se afle în cap. Uneori poate fi invers, rădăcina poate să fie la picioare și boala poate apărea la cap. Ființa umană este un tot...absolut interconectat. In ființa umană nimic nu este deconectat.

Un plus este că atunci când folosești terapiile holistice, dispar nu numai simptomele ci și bolile, dar și alte tulburări ascunse care aşteptau ocazia să se manifeste.

Organismul nostru este programat pentru sănătate deplină și are o capacitate extraordinară de regenerare. Insă prin gândurile, emoțiile și sentimentele noastre trimitem de cele mai multe ori o informație distorsionată. Intre psihic și fizic există o legatură. Nu există nicio diviziune. Orice poate săînceapăîn corp și să ajungă în minte, sau invers, poate săînceapăîn minte șisă ajungă în corp.

Suferința fizică sau emoțiile negative afectează psihicul. Psihicul comunică prin intermediul trupului. Starea mentală ne influențează sănătatea. Afecțiunile fizice cu care ne confruntăm ar trebui privite ca un semnal de alarmă transmis de organism. In foarte multe cazuri, afecțiunile fizice sunt provocate și intreținute de problemele de natură psihologică. Boala apare când sufletul este în suferință pentru o perioadă lungă de timp, deci boala ar trebui privită ca o consecință a dezechilibrului sufletesc.

Astfel, majoritatea problemelor au două aspecte: pot fi abordate pe calea psihicului/a minții sau pe calea corpului. Si până acum aceasta a fost practica în lume: unii oameni cred că toate problemele sunt ale corpului (fiziologii, medicii, etc.) și alți oameni cred că toate problemele au legatură cu mintea (psihoterapeuții, hipnotizatorii). Prima categorie de oameni tratează corpul și, desigur, în 50% din cazuri au succes. Aceștia cred că pe masura dezvoltării științei vor ajunge să aibă success de 100%. Insă niciodată nu vor ajunge la acest procent. Nu are nicio legătură cu dezvoltarea științei. Aceeași poveste se aplicăși celei de-a doua categorii de oameni.

Din fericire, există terapiile holistice.Si acestea presupun lucrul pe ambele planuri.

Edward Bach

In funcție de terapia aleasă se poate începe cu evaluarea stării de sănătate, alimentație și stil de viață, urmate de dezintoxicare/detoxifiere pe toate planurile, continuând cu dieta alimentară, efectuarea unor exerciții fizice, mentale, de respirație, de relaxare, de rugăciune, de meditație, de introspecție (identificarea erorilor din viață și a celor față de sine însuși), toate acestea completate de dorința și disponibilitatea de schimbare și susținute de voință, răbdare, gândire pozitivă și încredere în forțele proprii. Multe terapii presupun mișcări asupra corpului, pase energetice și chiar suplimentarea regimului alimentar cu remedii din plante, special alese.

Este extrem de important să ai încredere deplină în terapeutul care te ajută să parcurgi acest drum și să fii dispus să lucrezi alături de el pentru a obține rezultate. Dacă însă te aștepti ca cineva să facă o minune ca să-ți rezolve problemele fără participarea și implicarea ta activă, tu nefăcând nimic, netransformând nimic din mersul lucrurilor tale, din obiceiurile tale…nu numai că nu este realist dar nici nu poți obține rezultatele dorite, așteptate.

E simplu, dar nu e ușor. Nimeni nu poate rezolva problemele tale pentru tine sau în locul tău. Trebuie să iți asumi 100% responsabilitatea pentru emoțiile, sentimentele și nevoile tale. Trebuie să deprinzi abilitățile, să le practici și să devii cea mai bună persoană care poți fi. Numai așa te poți vindeca, poți atinge echilibrul și armonia, poți crește și evolua.

Așa că, gândește-te bine ce iți dorești: să te tratezi (toata viața desigur) când de o boală, când de alta sau să te vindeci?

Când vei avea răspunsul la această întrebare atunci vei ști cu siguranță ce ai de făcut!


Edward Bach